Telefon E-mail

Na što treba obratiti pozornost prije kupnje kamina

Bilo da kupujete svoj prvi kamin ili mijenjate postojeći, uvijek je dobro posavjetovati se sa stručnim osobama koje će vam dati sve potrebne informacije i prijedloge za vaš budući kamin. Prilikom kupnje kamina iznimno je važno znati veličinu prostorije u kojoj će se kamin nalaziti, njegovu poziciju u prostoriji, ali i ukupnu veličinu prostora vašeg doma koji kamin treba grijati. 
Pogrešan odabir kamina za vaš dom potrošit će vaše vrijeme i novac uzalud, stoga preporučujemo pravodobno savjetovanje s trgovcima. Nekoliko je važnih činjenica na koje trebate obratiti pozornost prilikom odabira kamina za svoj prostor, a one su:
 

VELIČINA PROSTORA

Vrlo je važno znati veličinu prostora koji se namjerava grijati kaminom kako bi se mogla odrediti njegova potrebna snaga kojom se postiže najveća učinkovitost. Nije dobro da je ložište kamina preveliko u odnosu na prostor ni da je premaleno, zato savjetujemo da prije kupnje odredite točnu kvadraturu koju želite grijati kaminom te da s tim podatkom upoznate prodavača na prodajnom mjestu ili nam se obratite putem e-maila i zatražite savjet.
 

VENTILACIJA

Kada kamin radi, potreban mu je zrak za gorenje. Taj zrak (male količine) uzima iz prostorije u kojoj se nalazi stoga bi bilo dobro osigurati dovod svježeg zraka u prostoriju kako bi se osigurala dovoljna količina svježeg zraka.

Ako je zid iza kojeg se nalazi kamin vanjski, preporučuje se bušenje rupe za dovod svježeg zraka. Kad se dimovod spoji na taj način, on postaje neovisan o zraku iz prostorije (na kaminu se rupa za dovod svježeg zraka u kamin nalazi otprilike 20 – 30 cm iznad poda). Upravo ta karakteristika kamina Color Emajla, otvor za dovod svježeg zraka, naše kamine čini idealnima za instalaciju u pasivnim kućama, jer se za gorenje ne troši zrak iz prostorije u kojoj se kamin nalazi te se tako štedi energija.
 

IZOLACIJA I PROZORI VAŠEG STAMBENOG PROSTORA

Ako je riječ o starijoj kući koja je lošije izolirana, ili pak o modernoj kući s velikim staklenim prozorima, one će zahtijevati više grijanja te vam predlažemo da se prilikom kupnje posavjetujete s prodavačem o najboljem izboru za navedene situacije. Iznimno je važno odabrati kamin koji će moći kvalitetno zagrijati vaš prostor.
 

DIMNJAK

Prilikom kupnje kamina i dimovodnih elemenata potrebno je znati dimenzije dimnjaka kako bi se osiguralo pravilno spajanje kamina na dimnjak.

Isključivo dimovodna cijev debljine stijenke 2 mm smije se upotrijebiti za priključak kamina na dimnjak.

Važne napomene:
 
  • Metalna cijev koja spaja kamin s dimovodnom cijevi ne smije imati manji promjer od izlaznog otvora kamina.
  • Svi priključci iz kamina na dimnjak moraju biti čvrsti i usko povezani.
  • Svaki kamin mora imati vlastitu dimovodnu cijev i ne smije se upotrijebiti ista dimovodna cijev za više kamina.
  • U dimovodnim cijevima tlak ne smije biti manji od 12 Pa.
 

POZICIJA KAMINA U VAŠEM PROSTORU

Prilikom same instalacije kamina u vašem prostoru iznimno je važno paziti na udaljenost kamina od okolnih zidova ili zapaljivih površina. Preporučuje se da prilikom odabira kamina za vaš prostor sa sobom imate nacrt prostora u kojem će se on nalaziti kako bi se mogle uzeti u obzir i potrebne udaljenosti od zapaljivih površina kod pojedinih modela kamina.
D15 - udaljenost kamina od zida
A – BOČNA UDALJENOST KAMINA OD ZAPALJIVIH POVRŠINA
B – UDALJENOST STRAŽNJE STRANE KAMINA OD ZAPALJIVIH POVRŠINA
C – UDALJENOST KAMINA OD ZAPALJIVIH POVRŠINA S PREDNJE STRANE

Važno je da zaštitite sve stvari koje bi se mogle zapaliti zbog izloženosti visokim temperaturama kamina. Preporučuje se kupnja podne ploče koja se stavlja ispod kamina da štiti vaš pod od žara.

Pogledajte širok asortiman podnih ploča.
 

INSTALACIJA KAMINA

Iznimno je važno da instalacija kamina bude u skladu s odredbama nacionalnog i lokalnog zakonodavstva.

Kamin možete instalirati sami ili za to možete angažirati stručnjaka kako biste bili sigurni da je sve instalirano pravilno.